Laga istället för köpa nytt

Självklart kan det vara lockande att alltid ha det senaste. Genom att äga samma mobiltelefon som för tillfället visas på reklampelarna ute på stan kan det kännas som att man bokstavligt talat håller i en statussymbol. Men är det verkligen ett tecken på hög status att bidra till ett ohållbart slit- och släng-samhälle? Det finns flera anledningar till varför det är en fördel att reparera sin gamla iPhone snarare än att lägga stora summor på en nyare modell.

Det är enklare och billigare än någonsin att laga sin iPhone istället för att ersätta den med en ny modell. Borta är dagarna när det var krångligt att ge en iPhone längre livslängd. Apples telefoner har aldrig kommit med en låg prislapp, och företaget är månt om att regelbundet släppa nya modeller i hopp om att locka kunder att ersätta sin gamla telefon med en ny. Men faktum är att förutom kosmetiska uppgraderingar erbjuder inte de nyare modellerna mycket mer bakom skalet än tidigare varianter.

Stora fördelar med att reparera framför nyinköp

Varför ska du hellre laga din gamla iPhone än att köpa en ny? Det finns inte avsevärt bättre prestanda i nysläppta iPhones än vad de tidigare modellerna har att erbjuda. Att Apple släpper en eller flera nya modeller i princip varje år betyder inte att utvecklingen går framåt i rasande fart eller att det sker dramatiska förbättringar för var ny uppdatering. Snarare handlar det om en förhoppning att inbitna Apple-fans troget ska köpa nya telefoner, helst en ny varje år, och därmed generera mer vinst åt företaget. I slutändan gynnas Apple mer än konsumenterna av den rasande fart som nya modeller kommer ut. Förutom att man inte får nämnvärt mycket mer bang for the buck krävs det för att tillverka en smartphone stora mängder energi och naturresurser. Alla har läst om konsekvenserna av utvinningen av kobolt i Afrikas konfliktzoner som spelar en central roll i tillverkningen av batterierna som används i smartphones. Numera är det både enkelt och billigt att byta ut batteriet till sin iPhone. Genom att laga sin iPhone istället för att ersätta den med en ny sparar konsumenter därför inte bara pengar, utan det gynnar jorden och mänskliga rättigheter.