Panta mobilen

I dagens samhälle har alla en mobiltelefon, och då menar vi verkligen alla. Oavsett om det är en smartphone som exempelvis en iPhone eller en Samsung Galaxy eller en en äldre modell som inte har internet – så har alla en mobiltelefon. Och telefonen har blivit vårat viktigaste redskap, speciellt bland den yngre generationen. Med telefonen använder vi internet, pratar med vänner, sms:ar, tar bilder, kollar kalendern, sparar anteckningar med mera. Allt görs via mobiltelefon! Det har också lett till att mobilmarknaden växer hela tiden, och nya modeller tas fram konstant.

Många byten av mobiltelefon gör mobilen till förbrukningsvara

Att byta mobiltelefonen till en nyare modell när de dyker upp är numera väldigt vanligt. Man vill alltid ha den senaste modellen, i och med att den oftast har nya och spännande funktioner som man vill testa. Detta innebär också att många telefoner används i endast 1-2 år och sedan blir liggande, men så behöver det faktiskt inte vara. Du kan faktiskt panta din mobil, precis som att du pantar flaskor och burkar. Alla är det inte som vet det, men det är faktiskt väldigt enkelt och om din mobil inte har så många år på nacken kan du få en ganska bra summa för den. Redan 2008 kunde man panta mobiltelefonen, och inför att det kom igång skrev man så här i en artikel:

Det är Folkpartiets riksdagsledamot Karin Granbom som har lämnat in motionen till riksdagen. I motionen framgår det inte hur pantsystemet bör utformas. Men motionen innefattar även produkter så som sprayburkar, glödlampor och datorspel, skriver tekniktidningen PC för Alla. – Mobiltelefoner har allt mer blivit en förbrukningsvara. Det finns många metaller i dem som kan vara skadliga för miljön, och med ett pantsystem skulle det vara möjligt att återvinna många av dessa, säger Karin Granbom till PC för alla.

Och det är ju verkligen så att mobilen har blivit en förbrukningsvara. Därmed bör det också finnas ett alternativ för att panta, vilket det nu gör. Du kan exempelvis panta din mobiltelefon på Panta Luren, det är väldigt smidigt och innan du skickar in mobilen för pant kan du se vad du mest troligt kommer att få tillbaka på den.

Sverige är överlag bra på att panta

Förhoppningsvis kommer det i framtiden att bli lika vanligt att panta mobiltelefoner, surfplattor och liknande som det är att panta flaskor och burkar. Vi svenskar är faktiskt väldigt bra på att panta burkar. 2013 kunde man mäta att Svenskarna pantade 154 burkar och flaskor per person, någonting som internationellt sett är en väldigt hög siffra. Mer information om detta kan du läsa i en artikel här från Svenska Dagbladet.

???????????????????????????????????????
Sen får man ju inte heller glömma hur bra det är för miljön att panta, med andra ord får du helt enkelt pengar för att vara miljövänlig. Inte dumt va? Tänk om det alltid var så enkelt att bry sig om världen och miljön.