Varning för mobilzombies

Att vår iPhone och de smarta telefonerna får allt större plats i vårt samhälle råder det ingen tvekan om – nu har det till och med gått så lång att man i vissa städer markerat ut vilken gångbana mobiltittande personer ska hålla sig i – och i Stockholm har man satt upp varningsskyltar för personer som stirrar ner i telefonen istället för vart de sätter fötterna.

iphone-6Att vi älskar våra iPhones och smarta telefoner råder det ingen tvekan om, går de sönder kan vi skicka iväg dem på lagning via sajter såsom iphonereparation.se eller köpa ny runt nästa gatuhörn vi passerar. Och med tanke på hur mycket tid vi ägnar åt att stirra ner i våra telefoner är det inte konstigt att vi ibland inte märker vart vi går och vår telefon får betala priset genom att åka i backen – och då behöver man platser dit man snabbt kan gå för att få den lagad. Men vi älskar dock inte vår telefon lika mycket som man gör i Kina där det blivit extra påtagligt hur mycket man faktiskt stirrar i sin telefon istället för att ha koll på vart man går. Där har man nämligen skapat en hel fil i gågatan för mobilstirrare, vilket bland annat tekniktidningen Internetworld uppmärksammat. Här i Sverige är dock inte lika besatta att detta införts riktigt än. Men vad vi däremot nu möts av i Stockholm city på Götgatan är stockholmaren Jacob Semplers och Emil Tiismanns nya projekt för att uppmärksamma stockholmarna på hur mycket vi faktiskt stirrar ner i telefonerna under våra promenader bland shoppinggatorna. Det rapporterar Dagens Media, men händelsen har även uppmärksammats internationellt av tidningen Tech Insider.

Varför skapade man skylten?

För tidningen Södermalmsnytt berättar skyltens skapare om hur idén till skylten föddes: beroendet av sociala medier. Jacob Semplers beroende kostade honom nämligen att nästan bli påkörd just på grund av att han ”bara var tvungen att kolla en grej” samtidigt som han promenerade mot jobbet i min telefon. Detta fick honom att inse att han nog inte är ensam om detta och tillsammans med Emil Tiismann ligger han alltså bakom idén med varningsskyltar för mobilzombies.